Enkele kleine PA tips

Inhoudsopgave

  1. Algemeen
  2. Drums
  3. Gitaar
  4. Basgitaar
  5. Keyboard
  6. Vocal
  7. DJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Algemeen

Deze tips zijn niet bedoelt om te zeggen: "zo moet het", maar zijn praktijk situaties zoals ik die regelmatig tegen kom.
De tips zijn bedoelt om te helpen de performance on stage beter en relaxter te laten verlopen.
Doe er mee wat je wilt en haal er je mogelijke voordeel uit!

Verder ben ik natuurlijk niet alwetend en heb jij misschien nog tips, laat het ons mij dan weten,ik zet deze met alle liefde erbij.

Tip 1 : Maak een (technische) rider en HOU DEZE UP TO DATE! zodoende kan de geluidstechnicus alles al voorbereiden zodat hij al klaar is met de podiuminfra voor de band arriveerd.
Zet niet te veel en ook niet te weinig op deze rider dus niet "graag alle monitors in de kleur zijdeglansgroen en een beetje van alleas wat erop" maar wel montor 1 op lokatie... en eventueel een lijst met wat erop moet staan (b.v. 100% leadzang 75% backing en 50% keyboard). geef ook aan waar je graag stroom zou willen hebben.


Op www.mystageplan.com kun je zelf een mooi plan maken.

Tip 2 : Ben op tijd aanwezig op de lokatie, en weet wat je meeneemt.
ga niet een 8x10" basstack en drummer met 6 toms meenemen op een podium zo groot als een postzegel, Probeer je vooraf an aan te passen.

Tip 3 : Ben niet bang om bij vragen kontakt op te nemen met het geluidsbedrijf of zaalhouder, zo kom je niet voor onverwachte verrassingen.

Terug naar begin

Drums

Met een P.A. installatie klinkt de bassdrum het best met een microfoon in de bassdrum zelf, gericht op de klopper.
Regelmatig komen we nog drummers tegen die een bassdrum zonder microfoongat hebben.
Als je dan een microfoon voor het dichte voorvel zet, klinkt het heel dof zonder punch. Doe je zelf een lol en maak er een gat in.
De drumspeciaalzaak heeft daar de hulp middelen voor.

Drumstellen afstellen is een vak apart, en helaas merk ik dat er maar weinig drummers zijn die weten hoe het moet of er onvoldoende tijd insteken.
Denk niet dat een slecht afgestelde drum wel goed gaat klinken door een P.A. installatie, integendeel zelfs, het slechte geluid wordt alleen maar versterkt.
Dus investeer ook tijd in het afstellen van je drumstel. Zorg dat je altijd een stemsleutel bij je hebt.

Probeer als drummer in kleine ruimtes (cafe's en kleine zalen) het drumgeluid te bepeken, dus minder hard te slaan.
Meestal is het in kleinere ruimtes zo dat een bepaald deel van de drums meer word geaccentueerd door de acoustiek van de zaal b.v. de snare of beckens, door in het geheel zachter te spelen is het voor de technicus mogelijk de drum evengoed nog in balans te krijgen.

 

Terug naar begin

Gitaar

Stroom is voor electrische gitaren onontbeerlijk, zorg daarvoor dat je altijd je stroomkabels bij je hebt, dit klinkt vrij logisch maar regelmatig komen ik ze nog tegen, de gitaristen die komen vragen voor een stroomkabel omdat ze die van hun thuis hebben laten liggen. Net als de bekende jack/jack kabels die ofwel thuis liggen of kapot zijn.

Een gitaarversterker is bedoelt om jou sound te versterken en te maken, niet bedoelt als P.A. installatie, let daarom op het volume want die "krengen" gaan vaak loeihard boven de rest van de band instrumenten uit, waardoor meestal de sound van de hele band verpest wordt. Volg daarom de aanwijzingen van de geluidstechnicus op en stel in overleg met je medebandleden het volume af.
Vooral bij het spelen in cafe's en kleine zalen is het een must een goed gebalanceerd (zacht) podium vollume neer te zetten.

Terug naar begin

Basgitaar

Bas gitaristen nemen tegenwoordig vaak flinke versterkers en boxen mee naar een optreden, versterkers met veel vermogen waarmee een stevig basgeluid weggezet wordt. Alleen geld voor hen hetzelfde als voor de gitaristen, je installatie is niet bedoelt als PA, let daarom vooral op het volume.

Meestal beschikken de basversterkers over een equaliser waarmee je de frequentie van je basgeluid kunt beinvloeden, meestal zie ik dan dat de bas tonen omhoog geduwd worden en dan met name de 40 tot 200 hertz en de middentonen weer omlaag geduwd worden en de hoge tonen weer omhoog, zodat je een soort van golf ziet in de stand van je equaliser instelling. In een oefenruimte, waar je kort op elkaar en tussen vier muren staat, die sneller het geluid terug kaatsen, kan het best lekker klinken, maar op een podium komen die extra lage tonen niet bij jou aan maar ergens achteraan in de zaal, alwaar iedereen gek word van het lage geronk wat ook nog eens het bandgeluid overstemt.
Gevolg: het publiek ziet wel je vingers vliegensvlug over het fretbord vliegen, zonder dat ze echt horen wat je speelt. Kortom zonde van al je repititie's en oefenen.
Schroef daarom eens de lage tonen omlaag en de middentonen eens omhoog op het podium, definitie gegarandeerd!

Terug naar begin

Keyboard

Geluiden van keyboards zijn vaak te veel verschillend qua volume waardoor je ze, tijdens een optreden, op het ene moment wel hoort en het andere moment niet meer. Een ervaren geluidstechnicus zal meestal een compressor/limiter op het kanaal van je toetsen zetten, maar het is natuurlijk veel verstandiger om thuis al vast zoveel mogelijk geluiden op hetzelfde volume te programmeren.

Qua geluiden bevinden de toetsen zich vaak in hetzelfde frequentie bereik als die van de gitaren, waardoor je partijen wegvallen in het geluid van de gitaar. Het is daarom verstandig om hier mee rekening te houden en bijvoorbeeld een andere sound te pakken als je merkt dat het geluid te veel wegvalt in de gitaar geluiden.

Om meer controle over je eigen podium geluid te hebben is het verstandig om een eigen versterker mee te nemen, zo kun je net als de gitarist zelf bepalen hoe hard of hoe zacht je jezelf hoort.

Meestal hebben keyboards een of meerdere jack uitgangen, dit is standaard, heb je echter een afwijkende uitgang zoals bijvoorbeeld een tulp stekker etc., dan is het verstandig dat je een koppel stuk naar jack bij de hand hebt. Zorg er ook voor dat eventuele stroomkabels en kabels die je voor een optreden nodig hebt bij je hebt, en dat ze technisch in orde zijn.

Heb je meerdere boarden dan is het verstandig zelf een kleine podium mixer mee te nemen waarmee je een links+rechts signaal kunt aanbieden van de boarden vaak zijn er namelijk niet genoeg kanalen om b.v. 2 keyboarden een synthesizer en een sampler in stereo op de front mengtafel aan te sluiten (dit zouden 8 kanalen zijn met daarbij behorend 8 d.i.'s).


Terug naar begin

Vocals

Microfoons bestaan er in allerlei soorten en maten maar zijn op te delen in twee types, namelijk dynamische en condensator microfoons. Als je als zanger(es) van plan bent om een eigen microfoon aan te schaffen (geen dom idee dan weet je zeker dat je de microfoon hebt die het beste bij je stem past en die niet het optreden voor je helemaal ondergeslijmd/kwijlt en gebierdouched is door de zanger van de heavymetalrockandroljazzacousticmaniacsband die voor jullie speelden), moet je rekening houden met deze twee types.
Een condensator microfoon is namelijk vele male gevoeliger voor rondzingen en het opvangen van allerlei andere geluiden, als een dynamische microfoon en is daarom meestal minder geschikt voor harde live situaties op podiums en in oefenruimtes.

Probeer vantevoren in de betere geluidszaken uit hoe de microfoon het beste past bij jou stem. Koop niet automatisch een microfoon omdat iedereen die gebruikt, maar test deze goed uit.
De meeste P.A. bedrijven hebben natuurlijk zelf ook goede microfoons bij zich, maar bijvoorbeeld gezien vanuit het hygiene oogpunt is het toch veel prettiger om je eigen micro te hebben.

Speel je met in-ear monitoring geef dit tijdig aan het kan vaak een probleem zijn omdat er te weinig monitorlijnen aanwezig zijn.
Tevens is het meestal meer werk tijdens de soundcheck.

En ook belangrijk weet wat je wil horen, dit duidelijk aangeven kan jou en de geluidsman vaak veel elende besparen.

Terug naar begin

 


DJ

Belangrijk is het voor een dj te weten waar hij mee bezig is, let op essentiële dingen zoals het geluidsniveau.
Draai je voor/tussen een band door ga dan niet veel harder draaien dan de band dan blijft daaar niets van over.
Zorg dat je niet overstuurd gaat uitsturen op je mengtafeltje (boven de 0 - +3db) dit zal aan de voorkant vervorming tot gevolg hebben.

Als Dj wil het niet zeggen dat je verstand hebt/moet hebben van geluidsapparatuur, is dit niet het geval zorg dan dat de apparatuur voor je wordt opgebouwd en getest.

verder is het belangrijk dat je geen feesten gaat doen waarvoor je niet de juiste muziekstijl in huis hebt.
een goede naam duurt jaren om op te bouwen, een slechte naam heb je binnen een uur verdiend!

 

Terug naar begin


Copyright © 2008 A+ Soundservice Alle rechten voorbehouden.
Laatst bijgewerkt: 25 sept. 2013.
(voor muzikanten en dj's)